Wytrawny barista powinien doskonale wiedzieć, jakiej kawy będzie używał, aby jej walory smakowe zachwyciły klientów kawiarni. Teoretyczną wiedzę na ten temat zdobędzie na pewno na szkoleniu, ale najlepszym kryterium doboru produktu będą jego wyprawy do palarni kawy. Tam zapozna się z różnymi gatunkami kawy, sposobami jej palenia i wybierze tę najodpowiedniejszą, z którą będzie pracował. Palarni kawy jest dużo, a ostatnio przybywa jeszcze takich lokalnych, bo picie kawy staje się coraz popularniejsze, a co za tym idzie, powstaje wiele nowych kawiarni. Każda z nich chce mieć u siebie najlepszą kawę, dlatego wybierają najsmaczniejszą z dobrych palarni. A jak wygląda sam proces wypalania kawy? Zieloną surową kawę wsypuje się do pieca bębnowego i poddaje procesowi suszenia, następnie pali się ją i karmelizuje cukier.

Można palić kawę delikatnie, wtedy wydobywa się z niej cały subtelny aromat, można też w nieco wyższej temperaturze, ale trzeba uważać, żeby jej nie przepalić. Wszystko zależy od tego, jaki efekt końcowy chce uzyskać palacz kawy. Potem ziarna trafiają do wielkich naczyń, w których są schładzane, żeby przerwać palenie. Zapakowane już nie powinny być długo przechowywane w magazynach, najwyżej kilka dni, ponieważ kawa traci wtedy swoje walory. Warto, żeby barista poszukujący najlepszej kawy zwracał uwagę na termin jej wypalenia, skąd pochodzi i jakim sposobem była obrabiana. Najlepiej jednak, jeśli może zamówić kawę w palarni i odebrać ją tuż po skończonym procesie wypalania, co da mu pewność, że kawa przez niego zaparzona będzie doskonałej jakości.