Od kiedy herbata jest powszechnie znana?

Legenda głosi, że po raz pierwszy skosztowano herbaty ponad pięć tysięcy lat temu. Od tego momentu wokół picia złocistego napoju rozpoczęło się tworzenie swoistego kultu. Z pewnością trudno to sobie wyobrazić osobom, które sięgają po szklankę herbaty kilka razy dziennie i traktują tę czynność tak naturalnie, że nie przywiązują do niej większej uwagi. Nie zawsze jednak tak było.

Około pięćsetnego roku naszej ery buddyjscy mnisi zaczęli dzielić się umiejętnością parzenia herbaty, ucząc tej sztuki Japończyków. Nie miało to jednak wiele wspólnego z przyrządzaniem napoju, który znamy współcześnie. Spożywanie gorącego wywaru stanowiło cały ceremoniał, precyzyjnie i szczegółowo ustalony. Odstępstwa od normy były niedopuszczalne.

Zamiłowanie do odpowiedniego podawania można porównać niemal do kultu, jakim otaczane są różnorakie bóstwa. Dopiero sto lat później, w czasach panowania dynastii T’ang herbata zaczęła zyskiwać na popularności. Picie tego napoju powoli przestawało być przywilejem najwyższych klas społecznych, docierając również do pospólstwa. Jednocześnie roślinny susz stał się popularnym i cieszącym się dużym zainteresowaniem towarem handlowym.